Het gaat om de vent achter de tent!

vent achter de tent

vent achter de tent

Jacco is organisatie adviseur.
Ik sprak hem naar aanleiding van een workshop die hij bij ons volgde.

Met deze uitspraak gaf Jacco precies aan wat voor een zelfstandig ondernemer zo belangrijk is: om je vanuit je eigenheid te onderscheiden van andere professionals op jouw vakgebied.

De klant kiest uiteindelijk voor jouw hulp om jou; de vent (of vrouw) achter de tent (jouw bedrijf).

Ik geef je 3 tips voor hoe jij je als ondernemer kunt onderscheiden met jouw uniciteit.

tip 1. Doe recht aan het type mens dat je bent
Ieder mens heeft van nature zijn voorkeuren. Een plek, manier of wijze van dingen doen die bij jouw past en waar je je het prettigst bij voelt.
Houdt daar rekening mee bij de taken die je als ondernemer hoe dan ook te doen hebt, zoals administratie, verkopen, marketing en inkoop. Gebruik je natuurlijke voorkeur bewust, bijvoorbeeld bij netwerken:

Ben je iemand die er graag op uit trekt en makkelijk contact legt? Bezoek dan bijeenkomsten, presentaties of congressen om je doelgroep of potentiële klanten te ontmoeten.
Kosten grote bijeenkomsten je alleen maar energie? Zoek dan andere manieren om contacten te leggen en verdiep die contacten daarna. Bijvoorbeeld door LinkedIn of social media heel gericht te gebruiken om contact te maken, of telefonisch of met een kop koffie relaties te spreken.

tip 2. Doe ‘wat klopt’
Een bewuste wisselwerking tussen ratio en gevoel, tussen hoofd en hart. Je voelt het letterlijk als je ‘doet wat klopt’. Als je meer in verbinding bent met jezelf kun je als vanzelf makkelijker aansluiten op de ander. Dat doe je door bij zakelijke contacten, het nemen van beslissingen of het aangaan van zakelijke verplichtingen niet alleen te kijken wat het ‘hard’ oplevert. Maar ook stil te staan bij ‘hoe het voelt’. Of wat het voor je betekent.

tip 3. Ken je eigenheid en vertel erover, deel het
Als je jouw eigenheid kent en actief inzet, onderscheid je je met je uniciteit.
Vertel bijvoorbeeld waarom je doet wat je doet.
Of waar je zelf tegenaan bent gelopen op het gebied van jouw expertise.
Hoe heb je dat aangepakt en welk resultaat behaalde je daarmee, hoe hielp het jou?

Laat met jouw uniciteit zien wie de vent is (of vrouw) achter jouw tent is.

En trek daarmee automatisch de klanten aan die het beste bij jou passen.

Ben jij een kameleon of laat je al je schatten zien?

kameleon

 

Heb je ook wel eens het gevoel dat je bedrijf ‘je overkomt’ ?
Dat je klanten en opdrachten aantrekt waarbij jouw visie, jouw vakmanschap, jouw ervaringen onvoldoende tot zijn recht komen?

Grote kans dat de kameleon in jou hard aan het werk is.

Zeker, de klant is méér dan tevreden over je.
En vraagt je de volgende keer weer als een soortgelijk probleem of vraag zich voordoet.
Mooi!
Goed!
Top!

Voor je omzet wel.
Maar jij voelt dat je minder plezier en energie hebt.
Geen gevoel van vrijheid.
Vrij ondernemerschap? Mooi niet!
U vraagt, wij draaien!

Er moet toch ook brood op de plank komen!
Dus zeg je toch maar ‘ja’ tegen de opdracht.

Eigenlijk gedraag je je als een kameleon.
Je onderzoekt de vraag of het probleem en hoe je daarbij kunt helpen.
Je aanpassingsvermogen bij iedere klant is top.
Allerlei bagage haal je uit je rugzak om het probleem op te lossen dat op dat moment speelt.

De klant is blij.
Maar je voelt dat het voor jou niet optimaal is, dat je niet helemaal tot je recht komt.
Dat je ondernemerschap niet is wat je ervan hoopte en waarom je er ooit voor koos.

Onderin je rugzak ligt allerlei moois dat je er niet voor je klant hebt uitgehaald.
Bagage die je er een keer in hebt ingestopt. Waardevol en dus goed verstopt.

Waardevolle bagage waar je je klanten heel goed mee kunt helpen.
Waar ze enorm blij mee zouden zijn als jij hen dat zou geven, omdat het jou samen met alle andere kennis en ervaring uit jouw rugzak nog aantrekkelijker maakt.
Ware het niet, dat ze niet weten dat al dat moois in je rugzak zit.
Omdat jij je schatten en mooiste souvenirs die je uit je werk- en levenservaring hebt opgedaan, niet tentoonspreidt.

Wees je bewust dat het anders kan.
Dat je niet reactief, maar proactief jouw kracht en kwaliteiten in de markt zet.
Dat je elke keer die schatten deelt die jou het meeste waard zijn, die jij het mooiste vindt en zo graag met anderen deelt.

Je kunt de touwtjes in handen pakken.
Als je je bedrijf of je lijf schrijft, ben je je heel erg bewust van jouw kracht, ervaringen, best practices, plezier.

Kijk naar wat je allemaal al in je hebt.
Zet dat op een rij.
Maak het zichtbaar in producten en diensten die je aanbiedt.
In de manier waarop je werkt, service biedt, contact onderhoudt.

Er zijn zoveel mogelijkheden om jouw mooiste schatten te delen met je klanten.
En daarmee nog betere resultaten voor je klanten neer te zetten.

Klanten blij, jij blij.
En het gevoel van ondernemersvrijheid ervaren.

Yeah!

Onderneem succesvol, vitaal en met plezier. Met je hoofd én met je hart.
Zodat je de klanten aantrekt waar jij het allerliefst mee werkt.

 

Wil je contact? Geen afstand? Dichtbij? Laat betrokkenheid bij je doelgroep zien!

hart

Ken je hem nog, de hit van Frank Boeijen? In het nummer ‘Kontakt'(met ‘dubbel k’, heel erg jaren 80 geschreven) zong hij: ‘Ik wil kontakt. Geen afstand. Ik wil dichtbij’.

Een rake tekst voor mij. Als mens en ondernemer heb ik een enorme behoefte om dichtbij de ander te staan. Omdat ik dan verbinding voel. Verbinding met het hoofd, maar bij voorkeur ook met het hart en het gevoel van de ander.

Oprechte verbinding zorgt dat er iets in gang wordt gezet: vertrouwen, bespreekbaar maken van lastige zaken, hulp bieden of vragen, veiligheid, waardering, gelijkwaardigheid, gelijkgestemdheid, je loopt gemakkelijk een stapje harder voor de ander.

Behalve dat ik persoonlijk oprechte verbinding heel prettig vind, is het essentieel als je als ondernemer je bedrijf wilt laten groeien. Wil je meer klanten vinden en mensen helpen, dan zul je echt contact moeten maken met je doelgroep. Want mensen doen zaken met mensen. En dan bedoel ik echtheid en geen kunstje. Want zeg nou eerlijk; dat voel je toch direct?

Als je echt contact maakt, raak je het onbewuste, de emotie en het gevoel van je gesprekspartner en/of lezer. En wist je dat 80 tot 85% van de besluiten die je neemt, genomen wordt op basis van het onbewuste? Met ons verstand rationaliseren we daarna waarom we een bepaalde keus maken (een mens zoekt altijd balans, herken je dat?).

Als je het onbewuste, het hart, de emotie en het gevoel van je doelgroep raakt, opent de markt zich voor je. En dat is goed supergoed nieuws voor alle ondernemers die impact willen hebben op hun doelgroep. Als je betekenisvol wil ondernemen (en dat willen steeds meer ondernemers) en oprecht geïnteresseerd bent in je doelgroep en hen wilt helpen, dan kun je vanuit die klantinzichten het hart van je klant makkelijker bereiken.

In je profilering kun je je betrokkenheid bij je doelgroep laten zien. Door de verbinding voelen (toekomstige) klanten waarom jij aantrekkelijk voor hen bent.

Ik geef je hier 3 manieren waarop je je met je bedrijf kunt profileren door je te verbinden.

1. Gebruik taal die het hoofd en het hart van je doelgroep raakt. De juiste taal (op je website, in gesprekken, je mails, offerte, enz.) zorgt ervoor dabetrokkenheidt mensen voelen dat jij er voor hen bent en hen kunt helpen. Je vindt de juiste taal door goed te luisteren als je in gesprek bent met je klanten of doelgroep.

– Welke woorden, benamingen en voorbeelden gebruikt je doelgroep als ze praten over het onderwerp waar jij ze mee helpt?
Wees nieuwsgierig (het mag!) en verdiep je tijdens gesprekken in de vraag achter de vraag van je doelgroep, in hun belevingswereld rond het onderwerp waar jij hen met je producten of diensten mee helpt.

Als je woorden en taal vindt en gebruikt die mensen raakt, dan onthouden ze wie je bent, wat je doet en vertellen ze elkaar over jou.

2. Maak het onbewuste zichtbaar en voelbaar
Zoals gezegd wordt 80 tot 85% van het besluit van je doelgroep door het onbewuste genomen. Speel daarom in je profilering in op het onbewuste verlangen of probleem van de (potentiële) klant. Maak dat zichtbaar en benoem het.

Dat doe je door niet alleen te laten zien WAT je verkoopt, maar ook WAAROM je doelgroep eigenlijk jouw product of dienst nodig heeft.

Om daarachter te komen kun je de bril van je doelgroep opzetten. Verplaats je in hen, wees nieuwsgierig, waar zouden ze wakker van liggen? Stel je bent yogaleraar en je biedt lessen aan. Nu kun je op je website alleen zeggen dat je yogalessen geeft en op welk tijdstip. Je zult sneller en meer leerlingen aantrekken als je ook zichtbaar en voelbaar maakt waarom het volgen van jouw lessen een must is.

Als voorbeeld drie totaal verschillende invalshoeken van het ‘waarom’ van yogalessen:
– Breng lichaam en geest in balans en voel de harmonie en het bewust zijn door onze yogalessen
– Met yoga eindelijk je slaapproblemen weer de baas zodat je overdag goed kunt functioneren
– Kom naar onze groepsles voor vijftigers en ontmoet nieuwe buurtgenoten

Wellicht kom je na dit voorbeeld nog op andere problemen waar jij mensen mee helpt en waar je nog niet aan gedacht had (en kom je op het idee voor een nieuwe dienst!).

3. Deel je eigen ervaringen
Wil je het hart van je doelgroep raken, vertel dan je verhalen. Hoe heb jij je expertise opgebouwd, waar liep je tegen aan, hoe heb je dat overwonnen? Door het delen van jouw ervaringen verbind je je met je publiek en voelen zij jouw betrokkenheid bij hen. De ander kan veel van je verhalen leren, je kunt een proces bij de ander versnellen en je herinnert je publiek eraan dat zij niet de enige zijn met bepaalde ervaringen.

Het kost heel veel moed om je kwetsbaar op te stellen en niet alleen je succesverhalen maar ook je worstelingen te delen. En dit is zeker geen oproep om je diepste zielenroerselen publiekelijk te delen! Maar wil je de ander iets te leren en helpen, dan kun je erop vertrouwen dat je met jouw verhalen iets in gang zet bij de ander.

Je kunt je doelgroep helpen door:
– je ervaringen te delen over je ups maar ook je downs
– aan te geven waar je zelf tegenaan liep, waarom dat moeilijk voor je was
– te delen hoe jij iets hebt aangepakt om verder te komen; wat was jouw succesformule om een probleem te tackelen, welke stappen heb jij genomen om verder te komen, wat heeft jou geholpen
– welke tips heb je voor de ander die zich herkent in je zoektocht of dilemma’s
Toon jezelf en je doelgroep zal zich herkennen en erkent voelen.

Kortom: Onderscheid je en laat aan toekomstige klanten zien waarom jij aantrekkelijk voor hen bent.

Van grote dromen naar concrete stappen om je bedrijf te laten groeien

Wat is jouw ondernemersdroom?

Als ondernemer bepaal je alles zelf. Heerlijk! Wat een vrijheid! Maar jee…..wat is dat lastig. Heb jij een doel of droom als houvast en inspiratie voor je dagelijkse activiteiten?

Toen ik startte als ondernemer kon ik helemaal zelf bepalen wat ik ging doen. Te gek! Heerlijk die vrijheid! Maar jee, het was super moeilijk…. Ik wist wel wat ik leuk vond om te doen? Maar voor wie precies? Wat dan exact en hoe? Daar had ik geen beeld bij.

Het voelde alsof ik een groot, wit, onbeschreven vel papier voor mij had liggen. Ik kon helemaal zelf bedenken wat ik daarop ging zetten. Het witte vel lag voor mij en als ik wilde ondernemen moest ik er echt wat op zetten. Rechte of ronde lijnen? Zwart wit of kleur? Met verf, potlood of misschien wel een pentekening? Pff, ik wist het niet.

Zonder doel, intentie, een duidelijk beeld van wat ik met mijn bedrijf voor ogen had, was ik als ondernemer stuurloos. Ik reageerde op wat zich op dat moment aandiende. Ongestructureerd. Lukraak. Als zich een kans voordeed was ik blij en probeerde daar een nieuwe klant uit te halen. Maar ik wist niet hoe mijn agenda de volgende maand of kwartaal er uit zou zien. Had ik een paar opdrachten tegelijk,  dan regeerde de waan van de dag. Ik had dan geen tijd of puf om mijn acquisitie ‘voor daarna’ alvast op te starten. En in tijden van te weinig klanten, wist ik niet goed hoe ik nieuwe klanten moest vinden. Ik had geen plan en geen methode om vooruit te komen met mijn bedrijf. En vond dat erg onbevredigend. Herkenbaar?

Best bijzonder, want mijn klanten hielp ik juist met hun marketing. Ik leerde ze methoden om meer klanten te krijgen en coachte ze als ze in de uitvoering van hun marketing ergens tegenaan liepen. Maar voor mijzelf lukte het niet. Ik had geen doel voor ogen en al zeker geen plan. Ik ‘ging nergens voor’.

Tijdens een intensief traject met mijn eigen ondernemerscoach afgelopen voorjaar viel alles op zijn plek. Met Onderneem Onbeperkt voel ik in mijn hele wezen dat ik op ‘mijn spoor’ zit. Ideeën stromen, beelden zijn helder , ik voel energie en een bepaald gemak. Wat ik voor ogen heb geeft richting aan mijn dagelijkse activiteiten, mijn diensten, mijn marketing. Het helpt me om te focussen, besluiten te nemen. En het inspireert. Niet alleen mij, maar ook de mensen om mij heen.

Als je vertelt waar jij in gelooft, trek je hen aan die geloven wat jij gelooft

(‘Start With Why’, Simon Sinek)

Ik geloof in ondernemers met een beperking die succesvol en gepassioneerd ondernemen. Die heel goed weten wat ze wel en vooral niet (meer) willen en zoeken hoe ze dat efficiënt en op een manier die bij hen past in hun bedrijf verwerken. Die open staan voor zakelijke en persoonlijke groei. Die kennis en ervaring over ondernemen online en offline met elkaar delen. Elkaar prikkelen en elkaar inschakelen voor zaken die ze liever niet zelf doen of waar ze niet goed in zijn.

Die een zakelijk en warm contact met elkaar hebben en een vangnet vormen als het niet goed gaat me je. Door bijvoorbeeld afspraken te maken wanneer ze ‘achtervang’ zijn voor je klant. Of die je zakelijke mail waarnemen als je dat even zelf niet kan. Omdat je er even doorheen zit, een grillige periode in je aandoening of ziekenhuisopname hebt.

En weet je wat helemaal te gek zou zijn? Als ondernemers met een beperking met elkaar een gezamenlijk broodfonds oprichten, waarin je elkaar ook financieel steunt als je even echt niet kunt werken. Wat zou het fantastisch zijn als ik daar een bijdrage aan kan leveren.Dream big

Wat is jouw droom, waarom bestaat jouw bedrijf, waarvoor sta jij ’s ochtend op?  Een paar tips om je in de rails van een goed lopend bedrijf te krijgen:

1. Droom! Waar wil je met je bedrijf heen. Denk groot. Maak er een ‘Big Hairy Audacious Goal’ van. Een groot doel, misschien lastig te halen, maar zeker mogelijk als alles bij elkaar komt. Een lekker, aaibaar, sympathiek en aantrekkelijk doel. Inspirerend. Als je het aan anderen vertelt, denken die ‘wauw, dat zou echt te gek zijn’. Je doel is brutaal, onbeschaamd, gewaagd. Als je het doel haalt is het waanzinnig en wat een impact heb je dan! Dat gevoel.

Een groot doel, helpt je om creatief te worden in de stappen die je kunt zetten om daar te komen. Je ‘BHAG’ is de meetlat waarlangs je je beslissingen legt, het helpt je om steeds te bepalen of je nog op het juiste spoor zit. Behalve een doel voor je bedrijf, kun je natuurlijk ook een persoonlijk doel stellen. Of misschien vallen die doelen wel samen.

2. Zie en voel hoe je wilt dat jij en je bedrijf er over 3 jaar uitzien. Als je niet zo ver vooruit kunt of wilt kijken: maak er een 1 jaar van, of een andere periode die voor jou goed voelt. Schrijf op hoe je bedrijf er dan uitziet. Beeldend, in detail, zie het voor je. Of maak er een moodboard van als dat meer bij je past. Beschrijf of verbeeld alles heel concreet. Wat je ruikt je, hoe je je voelt, wat je om je heen ziet, hoe je fysieke werkplek eruit ziet, wat je doet op een ideale werkdag, wat anderen zeggen over jou en je bedrijf.

Als je visualiseert roept dat emoties, associaties en een bepaalde sfeer op. Het helpt je onbewuste om je te sturen in de richting die je voor ogen hebt. Daarnaast wordt het  creatieve deel van je hersenen geactiveerd en ontstaan er ideeën.  Een beeldend verhaal (ook in taal) helpt je daarnaast bij het goed overbrengen van wat je voor ogen hebt. Bijvoorbeeld aan je doelgroep, medewerkers, maar ook aan je webdesigner of vormgever.

3. Richt je wekelijkse en dagelijkse acties op het doel wat je voor de komende periode wil bereiken. Dat kan het komende jaar zijn, maar als dat voor je gevoel te groot is om te overzien, dan hak je het in een kleiner stukje. Wat wil je over drie maanden bereikt hebben bijvoorbeeld. Maak het zo concreet mogelijk: omzet in euro’s, aantal cursisten, aantal verkopen, aantal nieuwe nieuwsbrief lezers, aantal ….

En maak dan je plan met wat je gaat doen om die doelen te bereiken. Welke besluiten neem je,  welke acties voer je uit en wat doe je niet meer omdat die acties het halen van je doelen niet ondersteunen?

Lees of kijk wat je verbeeld of opgeschreven hebt regelmatig terug. En vraag je of je acties, besluiten, tijd en aandacht nog steeds zijn afgestemd op het grotere doel dat je voor ogen hebt. Zijn je acties die je op korte termijn hebt gepland nog in lijn met het droomdoel dat je voor ogen hebt? Zo niet, kijk wat je moet veranderen om weer in lijn te komen.

Wil je je droomdoel met mij delen? Ik ben erg benieuwd.

5 tips die voorkomen dat je ondernemersbatterij leegloopt en je naar succes kunt fluiten

ondernemers energiepeil

Soms is het moeilijk om je dag of de week goed op te starten. Je bent moe en de energie stroomt niet. Je ziet een aantal dingen op je actielijst staan, maar je komt er niet toe. Natuurlijk kan het zijn dat je door je aandoening chronisch of in bepaalde periodes onvoldoende energie hebt. Maar zeker ook als ondernemer merk je dat er periodes zijn dat energie weglekt.

De energie lekt weg, je komt nog minder tot actie en de frustratie en stress groeit alleen maar. Bijvoorbeeld omdat je onzeker bent over de wijze waarop je meer zichtbaar kunt zijn als ondernemer. Of je staat voor een spannende zakelijke beslissing om een samenwerking of overeenkomst aan te gaan. Of je hebt stress omdat je deadlines hebt waarvan je voelt dat het lastig wordt om die te halen. Je hebt te weinig klanten en omzet en weet niet hoe je dat kunt keren. [Lees meer…]