5 tips die voorkomen dat je ondernemersbatterij leegloopt en je naar succes kunt fluiten

Soms is het moeilijk om je dag of de week goed op te starten. Je bent moe en de energie stroomt niet. Je ziet een aantal dingen op je actielijst staan, maar je komt er niet toe. Natuurlijk kan het zijn dat je door je aandoening chronisch of in bepaalde periodes onvoldoende energie hebt. Maar zeker ook als ondernemer merk je dat er periodes zijn dat energie weglekt.

De energie lekt weg, je komt nog minder tot actie en de frustratie en stress groeit alleen maar. Bijvoorbeeld omdat je onzeker bent over de wijze waarop je meer zichtbaar kunt zijn als ondernemer. Of je staat voor een spannende zakelijke beslissing om een samenwerking of overeenkomst aan te gaan. Of je hebt stress omdat je deadlines hebt waarvan je voelt dat het lastig wordt om die te halen. Je hebt te weinig klanten en omzet en weet niet hoe je dat kunt keren.

Energie heb je nodig om een gezond bedrijf op te bouwen. Energie zorgt ervoor dat je je blik vooruit richt, acties neemt en stappen vooruit maakt met je bedrijf. Als je stappen maakt, groei je als ondernemer en mens, je voelt je trots, dingen gaan weer makkelijker en je krijgt meer energie; een positieve spiraal dus.

Ik geef je 5 tips hoe je je energie op peil houdt:

1. Kijk naar wat je leuk vindt om te doen in je vrije tijd en verwerk dat in je bedrijf. Welke dingen vind je leuk om te doen, waar voel je je goed bij, wat geeft je energie? Bedenk hoe je dat kunt verwerken in je product, dienst, bedrijfsvoering of service zodat je bedrijf echt 100% past bij wat je graag doet. Stuur je mensen altijd een kaartje voor hun verjaardag of een bijzonder moment omdat je dat leuk vindt? Doe dat ook bij je (potentiële) klanten om ze te bedanken, te feliciteren of uit te nodigen voor een bijeenkomst. Ben je een schrijfcoach en wandel je graag? Verplaats je workshop naar een boshut en gebruik een wandeling als werkvorm van je training.

2. Durf keuzes te maken in wat je wel doet en beslis wat je niet meer doet. Zaken die wel noodzakelijk voor een gezond bedrijf, maar ‘niet aan jou besteed’ , kun je uitbesteden. Je kunt een partner of vriend(in) vragen je te helpen bij praktische zaken zoals het nakijken van teksten of op de post doen van nota’s. Je zult verbaasd zijn over het plezier dat anderen die dichtbij jou staan hebben om bij te dragen aan je bedrijf. En ook zijn er goed opgeleide virtueel assistentes die prima op afstand jouw website kunnen bijhouden, je bonnetjes kunnen verwerken en je doorgeschakelde telefoon kunnen opnemen omdat je tijdelijk telefonisch niet beschikbaar bent. Daarnaast is het ook nog eens heel erg leuk dat iemand met je meewerkt aan het bouwen van een gezond bedrijf.

3. Zorg voor oplaadpunten. Oplaadpunten zijn jouw persoonlijke energiegevers. Voor de één is dat de dagelijkse wandeling met de hond in de late avond, voor de ander het kijken naar een film of een rustmoment in de middag. Opladen van je energie is erg belangrijk maar in praktijk oh zo makkelijk om te vergeten omdat ‘andere dingen belangrijker zijn’ en voor gaan. Niet waar. Niet voor niets is de eerste regel van EHBO ‘Denk eerst aan jezelf’.

4. Plan je energieverbruik. Het energieniveau dat je in de basis hebt, is voor iedereen heel persoonlijk. Houd rekening met je persoonlijke voorkeuren en energieniveau in je dag-, week-, maand- en zelfs jaarplanning voor je bedrijf. Activiteiten die energie kosten en oplaadmomenten plan je in op voor jou logische momenten in de dag, week, maand en jaar. Als je fris bent (dat kan ook ’s avonds zijn) doe je bijvoorbeeld werk dat echt gedaan moet worden en je oplaadmomenten plan je daaromheen in. Dat geldt ook voor periodes van meer drukte; na het organiseren van een beurs plan je bewust en aantal vrije of rustige dagen in. Heb jij chronisch beperkte energie door je aandoening? Dan is de kans groot dat jij een kei bent (geworden) in het omgaan met grenzen en ‘nee’ zeggen en kan ik nog heel veel van jou leren. Er zijn online verschillende tools beschikbaar die je helpen om activiteiten in te plannen binnen je eigen energiegrenzen. Bijvoorbeeld de Activiteitenweger-app, verkrijgbaar in de Appstore en Playstore.

5. Stel doelen. Doelen helpen je keuzes te maken in waar je wel en geen energie aan geeft. Het is een stip aan de horizon waar je je stappenplan op richt. Een doel bepaalt waar je wel of geen energie aan geeft in tijd, aandacht en geld. Als ondernemer moet je in mijn visie in ieder geval een omzetdoel hebben; dat geeft richting aan je plannen, je acties en je investeringen. Maar je kunt ook voor je andere rollen doelen stellen. Bijvoorbeeld in je rol als partner, vriend(in), ouder, kind, broer/zus, teamlid, etc. Een doel maakt keuzes makkelijker en zorgt voor focus.

Voldoende energie is nodig om een succesvol bedrijf te bouwen. Een doel geeft je focus en helpt om keuzes te maken waar je wel en geen energie aan geeft. Als je zorgt dat je energie die weglekt beperkt en je dingen die je leuk vindt zoveel mogelijk in je bedrijf integreert en toepast zul je merken dat je energie makkelijker stroomt en je bedrijf groeit.

Welke tips heb jij nog om mijn ondernemersenergie op peil te houden?

Meer informatie?
 
E-mail
Voornaam

je gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *